U hebt niets in uw winkelwagen.

Quinta da Romaneira

Quinta da Romaneira wordt gerekend tot een van de grootste port / wijn bedrijven in de regio. Van de totaal 400ha is ca 85ha aangeplant met wijnranken. Alle aangeplante druiven hebben zicht op de rivier de Douro waar de quinta voor 3 km lengte aan is gelegen.

Romaneira langs de oevers van de Douro

De Quinta gevestigd in Alijó, zo'n 120 km ten oosten van Porto en ligt in de Cima Gorgo, de grootste subregio in het district waar tevens de beste wijngaarden van het Douro district zijn gelegen. De Douro vallei in Portugal staat vanwege zijn Port-wijn reeds lang bekend als één van de beste wijnproductie regio’s ter wereld. Sinds kort is de regio zichzelf opnieuw aan het uitvinden als producent van onversterkte premium wijnen. Quinta da Romaneira staat aan het front van deze revolutie.

Vermeldingen van de Quinta gaan in aktes terug tot 1757, destijds in handen van de familie Sousa Guimaraes, die toen al geweldige port maakte. Een droom kwam uit toen Christie's in 1872 een Single Quinta Port veilde. Het was toentertijd de eerste wijn in zijn soort die bij het legendarische veilinghuis onder de hamer kwam.

Quinta da Romaneira

De moderne geschiedenis begint in het jaar 2004, toen Christian Seely (AXA Millésimes, die ook andere top-wijngoederen zoals Pichon Baron, Château Suduiraut en Château Petit Village beheert) het wijngoed kocht. Samen met de gerenomeerde oenoloog António Agrellos kunnen ze op een ruime ervaring bogen omdat ze in de regio al de Quinta do Noval onder handen hadden genomen. Hoewel Romaneira de productie van topkwaliteit port voortzet, is er in het nieuwe beleid vooral de focus op productie van grootse ongefilterde Douro wijnen. De recente successen van deze wijnen waarvan de productie pas in 2004 startte zijn veelbelovend voor de toekomst. Gezien de achtergrond van Christian Seely neigen we een vergelijk met Bordeaux te trekken. Wat de kwaliteit betreft zit dat zeker goed en kunnen de wijnen van Romaneira zich meten met de topwijnen uit Bordeaux waarbij we opmerken dat op evenredig kwaliteitsniveau de prijzen bij de Romaneira beter zijn te verteren.

De druivenaanplant op de Quinta bestaat voornamelijk uit de locale blauwe druivenrassen Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz en Tinto Cão. Er wordt ook volop met Syrah en Petit Verdot geëxperimenteerd, exoten voor deze streek. Voor de Port geldt dat uitsluitend de locale druiven mogen worden gebruikt. Voor de wijnen worden ook de locale druiven gebruikt maar ook de exoten zijn dermate succesvol dat zij een vaste plaats in het assortiment innemen.

Frans van den Hoogen voert alle wijnen van de Quinta.
Er is een beperkte productie witte wijn gemaakt van Mavasia Fina en Gouveio, waarvan de Malvasia Fina een rijping heeft ondergaan gedurende 7 maanden op eiken fust. Een heerrijke frisse wijn de door zijn mineraliteit de terroir goed reflecteerd. Lekker jong te drinken maar zeker capaciteit de moeite waard om langer door te rijpen.

De rode wijnen:
 "R" de Romaneira is een assemblage van Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinto Cão en Syrah.
Romaneira Tinto is een assemblage van de locale druivenrassen Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz en Tinto Cão.

Erg enthousiast zijn we over de Single Varietals (van 1 druif gemaakt): de Touriga National, de Touriga Franca, die de herkomstbenaming D.O. Douro dragen en de exoten: Petit Verdot en Syrah die beide als IGP Duriense op de markt komen.
Quinta da Romaneira red wines

 

De beide Touriga wijnen zijn stuk voor stuk zeer geconcentreerd en complex met een opmerkelijk aantrekkelijke zuurgraad en stevige maar zijdeachtige tannines. Goed in balans met vlezige fruit en verfijnde florale aroma’s die doen denken aan de wilde rozemarijn die op de Quinta in meerdere variaties te vinden zijn. (Romaneira komt van rozemarijn: “Rosmarinus Officinalis”).

De Syrah is wat droppiger dan de overige drie wijnen met een heerlijke kruidigheid van komijn, kaneel en rood fruit.

De Petit Verdot barst van het rode bessenfruit, braam, vlezige structuur met mooi zuur en goede rijpe tannines, verpakt in een vleug goed geïntegreerd eikenhout. Deze uit Bordeaux afkomstige druif komen we niet veel als Single varietal tegen. Hier maakt deze vaak niet meer dan 5% van de assemblage uit.