Pradorey Adaro 2019
D.O. Ribeira Del Duero
100% Temranillo, Organic
Single Vineyard: Finca Salgüero 805-825 meter boven zeespiegel met 100% biologische teelt.
De bodem bestaat uit klei-leem met een hoge concentratie kalkzandsteen.
100% Tempranillo aanplant met een rendement van slechts 4.000 Kg/Ha, die handmatig wordt geoogst.
Voorinweking op de schillen op 10℃ gedurende 4 dagen. Alcoholische vergisting op 28℃, gevolgd door een malolactische vergisting op Nevers eiken.
Rijping van 12 maanden op Frans en Sloveens eiken barriques en vervolgens 3 maanden op Foudres (21000 ltr) van Nevers Eiken. Uiteindelijk wordt een klein deel toegeveogd welke is gerijpt in Terra Cotta amforen. 2019 had een gelimiteerde productie van 27.648 flessen.
De bovengenoemde hout rijping geeft recht op de vermelding "Crianza", echter heeft de wijnmaker ervoor gekozen om hem als "Cochega" op de markt te brengen. Het geeft hem meer flexibiliteit om de wijn te maken die hen voorstaat: Een krachtige wijn met veel fruit zijdezacht en complex, anders dan waar Crianza voor staat (veel hout en minder fruit).
De Adaro Pradorey 2019 is donker kersenrood. Intense neus, aromatisch en complex met tonen van rood fruit, ietwat droppig en vanille tonen van de fust rijping die niet domineren. In de mond elegant en fris, combineert rijp fruit met fluweelzachte tannines, wat resulteert in een aangenaam mondcontact en een elegante finale.
Combineer met Iberische vleeswaren, worstjes, gemarineerd vlees, pasta’s met vlees-sausen, gevogelte, en niet te vergeten de barbecue.
Zeer hoge puntenwaardering in de internationale wijnpers:
Guía Peñin: 93 punten, Decanter: 90 punten, James Suckling: 93 punten, Mundus Vini: goud, Guía Vinos Gourmets 2023: 97 punten