Bestel je op werkdagen voor 12:00: Morgen in huis.
In NL geen verzendkosten voor orders boven de €100,00
Vegan wijn; hoe zit het precies?

Yannick de Vlieger - 11 / Mar / 2022

Vegan wijn; hoe zit het precies?

Korte uitleg over in welke fase van de vinificatie er doorgaans dierlijke producten worden gebruikt en wat het alternatief hierop is.

Het is de nationale week zonder vlees & zuivel. Gelukkig hebben we voor het maken van wijn vooral druiven nodig. Toch wordt er al een lange tijd door veel wijnmakers dierlijke producten gebruikt bij de vinificatie. We leggen je kort uit hoe het proces in elkaar zit en waarom er doorgaans gekozen wordt voor het gebruiken van dierlijke producten..

De meeste mensen verwachten van wijn dat het helder is. Bij het helder maken van wijn wordt er regelmatig gekozen om dierlijke producten te gebruiken. Het helder maken van wijn bestaat weer uit drie fases; bezinking, klaring en filtratie. Na het persen en vergisten van de druiven blijven er veel grove bestanddelen over. Dit zijn kleine restjes druif en dode gistcellen, ook wel de grove lie genoemd. Als deze in de wijn blijven zitten kan het onaangename smaken afgeven. Om dit te voorkomen laat men het mengsel doorgaans rusten, de grove lie zakt naar de bodem. Dit proces wordt ook wel bezinking genoemd. De wijn kan hierna voorzichtig worden overgepompt naar een andere tank en de grove lie blijft dan achter, dit proces heet oversteken en is essentieel. Dit proces kan ook sneller door een speciale centrifuge te gebruiken.

Na het bezinken en oversteken wordt de wijn na enige tijd toch weer troebel. Dit komt omdat kleine bestanddelen gaan samenklonteren. Klaring is een methode om dit proces te versnellen, zo kunnen deze samengeklonterde oneffenheden voor het bottelen al uit de wijn gehaald worden tijdens de filtratie. Er wordt klaringsmiddel toegevoegd zodat de kleine bestanddelen zich aan elkaar gaan binden. Producten zoals eiwitten, gelatine, vislijm en caseïne zijn voorbeelden van dierlijke klaringsmiddelen. Als de wijnmaker er voor kiest om eiwitten te gebruiken bij het klaren van de wijn mag een wijn vegetarisch genoemd worden. Een veganistisch alternatief is het gebruik van bentoniet, een soort klei. Het gebruiken van bentoniet is echter uiterst complex en kan in sommige gevallen naast de oneffenheden ook kleurstoffen en goede aroma's aan zich binden. 

Sommige wijnmakers kiezen er bewust voor om de wijn niet te klaren omdat zij vinden dat dit een negatief effect heeft op de textuur en smaak van de wijn. Mocht de wijnmaker hier wel voor kiezen dan moet de wijn na het klaren gefilterd worden.

Gebruik de filteroptie "Wijn" en "Wijn Type" op deze website om te zoeken op veganistische wijnen! 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Winestore Frans van den Hoogen 9,6 / 10 - 55 Reviews @ Webwinkelkeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »