Bestel je op werkdagen voor 12:00: Morgen in huis.
Geen verzendkosten voor orders boven de €100,00
Producenten

Soutiran

Seen 14 of the 14 products

Soutiran Cuvees

 

Champagne Soutiran Ambonnay,

Van de 320 plaatsjes waar champagne gemaakt wordt zijn er slechts 17 die het recht hebben om de allerhoogste kwaliteit "Grand Cru" champagne te maken. Ambonnay is één van deze Grand Cru's en is gelegen in het "Montagne de Reims". Deze relatieve schaarste maakt het dat deze wijnen zeer gezocht zijn door de grote handelshuizen die deze Grand Cru Champagne gebruiken in de blend van hun top cuvée. Omdat deze blend vaak bestaat uit andere (niet Grand Cru) wijngaarden mag deze niet als Grand Cru worden verkocht.

Champagne Soutiran bezit 6 ha. wijngaard waarvan het overgrote deel in de plaats Ambonnay. Hiervan wordt Grand Cru Champagne gemaakt van uitsluitend Chardonnay en Pinot Noir. Deze 100% Grand Cru is op zich al een zeldzaamheid. Het spreekt voor zich dat de kwaliteit hiervan éen van de allerhoogste is. Naast de productie uit eigen wijngaard koopt Soutiran druiven van omliggende percelen waarvan een groot deel door henzelf worden gecultiveerd.

Enkele percelen in de 1er Cru Communes Trépail, Chigny les Roses, Ludes en Chamery leveren het fruit voor de 1er Cru Cuvée Alexandre.

De wijngaarden in Ambonnay liggen op de zuid, zuid-oost gerichte hellingen, een excellente expositie t.o.v. de zon. De bodem bestaat uit zeer kalkrijke krijt, gevormd door fossielen van schaal en schelpdieren. Deze bodem heeft een hoog vocht absorberend vermogen, een natuurlijke vochtreserve voor de wijngaard in geval van langdurige droogte. Het krijt van Ambonnay heeft een hoog magnesium gehalte dat de Champagne zijn typerende notities geeft van zilt en jodium.

Na (pneumatische) persing volgen een temperatuur gecontroleerde alcoholische en malolactische vergisting waarbij eikenhouten fusten de RVS tanks aanvullen en bijdragen aan een meer complexe aroma's in het eindproduct. Waar eikenhout wordt gebruikt blijft de wijn rusten op zijn Lie tot aan het moment van assemblage, waarbij regelmatig batonnage (het doorroeren van de Lie door de wijn) wordt toegepast.

Voor de botteling ondergaat de wijn een koude stabilisatie en wordt gefilterd met wijnaarde. Eenmaal gebotteld rusten de wijnen 5 tot 8 jaar "sur lattes" voordat het dégorgement plaatsvindt. Tijdens het dégorgement wordt "liquor d'expedition" toegevoegd waarbij de dosage voor elke champagne jaarlijks wordt geherdefinieerd. Na het dégorgement rusten de champagnes nog 6 maanden alvorens ze gecommercialiseerd worden.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »